Ik beloof plechtig om nooit meer bij ZARA te kopen

by Laura
zara kleding gemaakt door kinderen

En waarom jij dat ook moet doen

Natuurlijk weet ik al lang dat ZARA niet zo duurzaam is. Of eigenlijk totaal niet duurzaam. Maar ik ben goed in smoezen verzinnen:

Ik kan geen stoere jongenskleding vinden zónder autoprint.

De joggingbroekjes passen zo lekker over James z’n wasbare luier.

Ik maak al zovéél duurzame keuzes. Lekker makkelijk mag ook wel eens.

Uit de laatste collectie kocht ik zelfs een paar items van biokatoen. Er zat een speciaal kaartje aan: care for fiber. Toch lief van ZARA, dat ze geven om stof.

Helaas geeft ZARA niets om de mensen die de kleding maken

En dat zijn niet alleen volwassenen. Grote kans dat een kind jouw ZARA-jurkje heeft gemaakt.

Zara laat Syrische kindvluchtelingen werken in Turkse kledingfabrieken

Ja, in Turkije.

Ik check altijd de made in-labels in kleding. Bij made in Bangladesh denk ik aan Rana Plaza, de kledingfabriek die op 24 april 2013 instortte. 1.138 arbeiders kwamen om het leven en ruim 2.000 van hen raakten zwaargewond.

zara kleding gemaakt door kinderenMaar made in Turkey, dat klinkt best dichtbij. Zo erg kan het toch niet zijn?

Toch wel: In Turkije zijn nu meer dan 3 miljoen Syrische vluchtelingen zonder werkvergunning. Ze worden uitgebuit: ze maken werkdagen van 12 uur per dag en verdienen een euro per uur. Dat is ver beneden het Turkse minimumloon. Het is niet genoeg om er een gezin van te onderhouden.

Maar geen inkomen is geen eten, daarom werken ook 400.000 Syrische vluchtelingenkinderen in de Turkse textielindustrie.

Deze vluchtelingenkinderen naaien ZARA kleding om te overleven

De BBC ging undercover in Turkije en bezoekt fabrieken die onder andere ZARA-kleding maken. Een verslaggever vertelt: “De jongen, niet ouder dan 11 of 12, kijkt me kort aan. Hij buigt zijn hoofd weer en gaat aan het werk. Het voelt als een klap in mijn gezicht.”

“Ik hoorde vóór mijn vertrek dat kinderarbeid een groot probleem is in Turkije. Maar ik was niet voorbereid op de realiteit. Ik bezocht een naaiatelier in een kelder. De werkplek werd bijna volledig bemand door kinderen, velen van hen niet ouder dan 7 of 8 jaar.”

Maar waarom werken die kinderen? Waarom gaan ze niet naar school?

Omdat jij en ik graag goedkope fast fashion kopen. En zolang wij die kleding blijven kopen, houdt ZARA het systeem van veel, snel en goedkoop in stand.

Maar als ik geen ZARA kleding koop, hebben die kinderen helemáál niets meer te eten

Dat is helaas deels waar.

Daarom moeten we allereerst eisen dat ZARA haar arbeiders een leefbaar loon betaalt. Een leefbaar loon betekent dat je onder normale én veilige arbeidsomstandigheden genoeg verdient om te voorzien in je basisbehoeften en die van je gezin. Dan kunnen de ouders veilig werken en dan kunnen de kinderen naar school.

Toch helpt het niet als we dan toch maar bij ZARA blijven shoppen

Elke keer als ik iets koop, stem ik met mijn portemonnee. Ik kies voor groene merken. Zo laat ik de kledingindustrie zien dat ik duurzaamheid belangrijk vind.

Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Steun merken die het wél goed doen. Je vindt ze in de duurzame shopgids van Marieke Eyskoot en op de website van de Fair Wear Foundation.

Ik weet het niet hoor. Die Syrische kindvluchtelingen werken toch niet alleen voor ZARA?

Nee, maar het is helaas niet de eerste keer dat ZARA negatief in het nieuws komt.

Een paar voorbeelden:

Oh, en over dat biologische katoen. Ik heb even geteld. In James’ maat zijn slechts 18 van de 491 items van een duurzaam materiaal gemaakt.

Dus.

Ok, wat is nu het plan de campagne?

Voor een merk ben je belangrijker als je klant bij ze bent. Heb je recent wat bij ZARA gekocht, dan heb je het recht om ze tot de orde te roepen.

We laten ZARA massaal weten dat wij goede arbeidsomstandigheden eisen voor de volwassenen die onze kleding maken. En dat kinderarbeid een doorslaggevende reden is om niet bij ZARA te kopen.

Daarom stuurde ik ZARA deze e-mail

Je mag hem kopiëren als je wil. Ik gebruikte de voorbeeldbrief van de Schone Kleren Campagne ter inspiratie. Ik plaatste het bericht op de Facebook wall van ZARA en ZARA care. Versturen via het contactformulier op de website van ZARA lukt helaas niet. Ik kan in Firefox én Safari geen vinkje zetten bij het privacybeleid.

Aan team ZARA,

Recent kocht ik in jullie webshop het t-shirt 6224/960 voor mijn zoon James. Ik koos bewust voor dit artikel, omdat het gemaakt is van biologisch katoen.

Ik wil eigenlijk alleen maar kleren kopen die zijn gemaakt van duurzame materialen én onder goede arbeidsomstandigheden.

Omdat de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie vaak slecht zijn maak ik me zorgen om de mensen die aan dit kledingstuk hebben gewerkt. Zeker gezien de recente berichtgeving van de BBC over kinderarbeid onder Syrische vluchtelingen in Turkije.

Kunnen jullie mij vertellen:
• Wat ZARA doet om arbeidsomstandigheden van kledingarbeiders te verbeteren, en hoe controleren jullie of dit succesvol is?
• Wat ZARA doet om kinderarbeid te voorkomen?
• Of ZARA kledingarbeiders een leefbaar loon betaald krijgen?
• Op welke termijn alle kledingstukken van ZARA van duurzame materialen gemaakt worden? Er is veel media-aandacht voor jullie Join Life collectie, maar in de maatserie 3 maanden tot 4 jaar zijn slechts 18 van de 491 items van duurzaam materiaal.

Hoewel jullie op de website positief communiceren over duurzaamheid en goede arbeidsomstandigheden, blijkt dat in de praktijk niet zo te zijn. Dat is voor mij een reden om vanaf nu niet meer bij ZARA te kopen.

Met vriendelijke groeten,
Laura de Jong

Mail jij ze ook nog even?

Dankjewel, mede namens de 400.000 Syrische vluchtelingenkinderen.

Update:

Ik kreeg een antwoord van ZARA. Nou ja, antwoord. Decide for yourself.

Meer lezen

Wil jij het vanaf nu anders doen?

Ik mocht voor dit artikel gebruik maken van de expertise van sustainable fashion expert Marieke Eyskoot. Dankjewel Marieke!

Related Articles

25 comments

Eline 1 november 2016 - 21:09

Jeetje, ik ben er helemaal stil van. Je hoort er weleens wat over maar je bron van BBC raakt me echt heel erg. Ik ga hier zeker iets mee doen. Liefs Eline

Laura 1 november 2016 - 22:27

Ja shocking is het! Dankjewel Eline, samen staan we sterk!

Kitty Kilian 2 november 2016 - 10:28

Goed blog, en een terechte oproep. Ik ga hem delen. Kopen deed ik er al niet – maar weleens bij H&M voor mijn zoon, en dat is natuurlijk ongeveer hetzelfde. Je hebt zo gelijk. We moeten het gewoon blijven herhalen want de verleiding om er niet bij na te denken is te groot. Je ziet die kinderen niet aan het werk, of die volwassenen, je ziet alleen die leuke biokatoenen shirtjes.

Laura 2 november 2016 - 12:23

Ja, ik schrijf deze blog ook voor mezelf. De verleiding om het toch maar gewoon te kopen is inderdaad groot. Stop!

Mariet 2 november 2016 - 11:20

Goed stuk! En een heel terechte oproep. Kleding kopen bij Zara doe ik zelden omdat de kleding bij mij nooit goed zit, maar nu weet ik dat ik de Zara echt altijd kan overslaan. Ik heb ze gemaild! En dit artikel geretweet op twitter. Ben benieuwd naar reactie van Zara!

Laura 2 november 2016 - 12:24

Ja ik ook Mariet! Ik heb nog niks gehoord op mijn bericht op Facebook. Kon jij het formulier op de website wel gebruiken?

Suzanne 2 november 2016 - 16:38

Helder blog! Mooie opbouw en uitleg. Ik koop er ook niet. Maar ik vind het reuze interessant wat je schrijft over de productie in Turkije. Een van mijn favoriete kledingmerken produceert ook in Turkije en ik dacht dat het dan goed was. Nu gelijk maar even checken wat zij er over zeggen.

Laura 2 november 2016 - 16:41

Dankjewel Suzanne. Nee, helaas. Turkije klinkt dichtbij, maar is helaas niet standaard goed. Er zijn best wat merken die ik ken die wel verantwoord produceren daar, dus het kan wel. Welk merk is je favoriet? Goed als je het navraagt, zorgt ook weer voor bewustwording bij de merken!

N 2 november 2016 - 23:44

Ammai,zot…
Ik koop eigenlijk gewoon zelden nieuw voor de kids (voor volw personen is dit moeilijker)
Nu de kids 9maand en 2.5jaar zijn lukt dit perfect. Ok, er zitten ook zarah stukken bij, maar die hebben een mooi tweede leven gehad, en zo zorg ik er toch voor dat er dan voor ons kinderen niet perse zoveel nieuwe kledingstukken zijn gemaakt…. EN al die vuile stoffen waarmee die kleren zijn behandeld zijn er dan uit gewassen…
Ok, t is niet zoals t zou moeten… maar als ik dan eens iets nieuw koop, probeer ik dat in een winkeltje met biokatoen fairtrade….
Pfff wat zit de weereld de dag van vandaag toch moeilijk in elkaar…..

Laura 3 november 2016 - 18:15

Ja, dat is een mooie oplossing Naomi. Ook de schadelijke stoffen zijn een goed argument om geen ZARA of alleen tweedehands te kopen!

Mille Pagine 3 november 2016 - 00:17

Wat een goed stuk. Ik dacht dat ik al veel wist over de misstanden in de kledingindustrie, maar er komt toch steeds weer naar nieuws bij…

Laura 3 november 2016 - 18:15

Dankjewel Mille. Ja, het is een puinhoop 🙁

Heidi 3 november 2016 - 11:17

Hoi Laura,

Goed initiatief! Zelf kom ik bijna nooit bij de Zara. Als ik er kom vind ik hoe het gemaakt is in verhouding met de prijs nog duur. Maten kloppen niet en vaak is het slecht afgewerkt, en dan heb ik het nog niet eens over het gebruik van de stoffen. Maar goed ik kijk ook vanuit een oogpunt als ontwerper.
Om terug te komen op je initiatief denk ik dat dit een goed begin is. Maar we zijn er nog lang niet. We hebben zelf als consument de markt eigenlijk behoorlijk verziekt. We willen veel snel en goedkoop. De commercie speelt hier goed op in ook op de duurzaamheid. Veel ontwerpers, waaronder ik, gebruiken het woord duurzaamheid om deze reden bijna niet meer. Het is een vies woord geworden door de grote bedrijven. Terwijl veel ontwerpers heel bewust bezig zijn met dit gegeven. Produceren is nu eenmaal niet goedkoop als je het op een correcte manier wilt doen en laat staan de materialen. Misschien is het een idee om de consument weer bewust te maken van het idee wat een kledingstuk waard is? Bewust kopen en minder kopen vind ik een goed plan. Maar 25 jaar geleden was dit ook meer aan de orde. Denk maar terug aan de tijd dat niet iedereen een Levis broek kon kopen in je klas op de middelbare school. En als je er een had dan droeg je deze het liefst elke dag! Misschien is het ook een idee om kleine ontwerpers/ ondernemers meer te stimuleren. Ik zie velen om mij heen elke dag ploeteren om rond te komen, maar niet op willen geven waar ze voor staan!
Misschien kunnen proberen met zijn allen de hele modeindustrie weer zijn waarde terug te geven! Zoals het ooit bedoelt was maar dan in deze tijd!

Laura 3 november 2016 - 18:17

Ja, helemaal eens. Het gaat mis bij de veel/snel/goedkoop-cultuur. Daarom bedacht ik in 2010 de Free Fashion Challenge, waarbij ik een jaar lang geen kleding kocht. Uiteindelijk deden meer dan 2.000 consumenten mee. Niet omdat we tegen mode zijn, maar om meer aandacht te vragen voor kwaliteit en creativiteit in de mode. En om weer te waarderen wat je hebt.

Rienke 3 november 2016 - 17:48

Hoi Laura, ik lees je blog sinds kort, erg interessant! Ik ben zelf nog erg zoekende wat ik in mijn eigen leven zou willen verduurzamen. De wil is er wel, maar gemakzucht wint ook vaak… Ik kwam tijdens het lezen over duurzame kleding de website: goedewaar.nl tegen. Daar kun je verschillende merken checken op een aantal duurzaamheidsfactoren. Erg handig. Van ZARA hebben ze helaas info gekregen, maar merken als Hema en H&M staan er wel in. Ik zag op Facebook dat je daar ook veel vragen over krijgt.

Laura 3 november 2016 - 18:19

Dankjewel Rienke! Ja, er is nog zoveel te leren en verbeteren. Goedewaar.nl is inderdaad interessant. Al is er nog zo’n groot verschil tussen wat merken zeggen en wat merken doen. ZARA beweert dat duurzaamheid aan de basis van hun beleid staat, dat is natuurlijk niet waar. Daar handelen ze totaal niet naar. Het is echt vervelend dat we zo kritisch moeten zijn en alles moeten uitzoeken.

ellyhermanussen 6 november 2016 - 00:53

Als ik ga shoppen, lopen ik en mijn dochters graag bij de Zara naar binnen. Ik wist niet dat deze kleren door kinderen gemaakt zijn. Nog wel onder verschrikkelijke omstandigheden. Nu ik, en vast ook mijn dochters dit lezen lopen we deze winkel zeker voorbij. Misschien plak ik nog wel een keer een A-vier op de ruit van één van de Zara winkels om ook anderen te waarschuwen. Zo ben ik wel. Onlangs was ik in Essen op een terras. Drie Turkse vrouwen schoven aan. We raakte in gesprek. Vol verachting vertelden ze dat zij veel meer vluchtelingen opvingen dan in Duitsland of in Nederland. Tja….
Dank. Een eyeopener en wat goed dat je een lijst hebt met eerlijke kledingproduktie.

Laura 7 november 2016 - 09:38

Dankjewel Elly! En ik hoop dat je veel plezier beleeft aan alle mooie alternatieven die er zijn.

Jasper 6 november 2016 - 10:46

Zara? Ik geloof niet dat ik daar ooit iets gekocht heb. Een jaar lang geen nieuwe kleding kopen? Euh, ik koop sowieso amper ooit kleding. Ja, overal zit wel een gaatje in of een stickseltje los, maar als je dat niet erg vindt, kun je héél lang doen met een kledingstuk. Als het te gortig wordt, repareer ik het zelf.

Laura 7 november 2016 - 09:39

Mooi Jasper! Er zijn inderdaad gelukkig genoeg mensen die niet meedoen aan veel, snel en goedkoop. Helaas geldt dat niet voor iedereen.

Isaiah 7 november 2016 - 15:42

Iedereen wil zijn kleding zo goedkoop mogelijk maar de arbeidsomstandigheden en gebruikte grondstoffen moeten optimaal zijn… Stop met leven in een illusie, weners.

Als je er echt zo begaan mee bent moet je ook bereid zijn om vanaf vandaag 10 keren meer te betalen voor alle producten die je koopt, maar dat zal wel niet zeker?

Laura 7 november 2016 - 22:31

Bedankt voor je reactie Isalah. Er zijn diverse manieren om duurzamer te consumeren. En ja, duurzame kleding is duurder van ZARA/H&M/Primark, maar 10 keer zo duur is zeker niet nodig. Buy less, choose well. Dus niet ‘een jurkje om een keer te dragen naar een feestje’, maar investeren in iets wat je vaak en lang aan kunt. Ik ben benieuwd naar jouw tips om duurzamer te consumeren.

Audrie 18 november 2016 - 09:45

Goed blog, ik ga het delen!
Wat -denk ik- enorm zou helpen, is een online checklist waar je even een merk in kunt voeren om het te checken. We kennen denk ik wel de usual suspects als Zara, Primark enzo, maar how about de rest? Merken met wat hogere kwaliteit, goed voor jaren ipv één seizoen.In de winkel weten verkopers het vaak niet, online moet je echt heel veel googlen voor je iets leert. Ik downloadde laatst een Nederlandse app maar daar stonden bijna geen merken in, en van een merk waarvan ik weet dat ze er wel op letten stond er iets verkeerds. Weet jij waar je makkelijk de duurzaamheid van een merk kan checken?

Laura en James 19 november 2016 - 16:49

Hi Audrie, dat is inderdaad echt lastig. Er zijn websites zoals Rank a Brand, maar die kijken naar wat een merk op de website communiceert over duurzaamheid. Zoals je nu bij ZARA ziet is er een groot verschil tussen wat ze communiceren en daadwerkelijk doen. Andersom kan het wel: je kunt bijvoorbeeld op de website van de Fair Wear Foundation kijken welke merken hun arbeidsomstandigheden onafhankelijk laten checken. En verder kun je merken die je mooi vindt zelf vragen stellen over wat ze doen.

Audrie 21 november 2016 - 20:05

Handig, dankjewel!

Comments are closed.