Duurzame keuken jaren 30 huis

by Laura
duurzame keuken jaren 30 huis

De duurzaamste keuken voor je huis? Dat is de keuken die je al hebt. Helaas was er in ons jaren 30 huis geen bruikbare keuken meer aanwezig. Op zoek naar een nieuwe, duurzame keuken dus. Op de meubelboulevard vonden we niet wat we zochten. Daarom hebben we meer dan 10 leveranciers gecombineerd tot onze duurzame droomkeuken.

vtwonen keuken special

Onze keuken is te zien in de nieuwe vtwonen keuken special. 260 pagina’s vol inspiratie over échte keukens, waaronder 10 pagina’s van mijn hand met alles wat je in het algemeen over duurzame keukens moet weten. Welke materialen wel, welke niet, welk energielabel nou echt goed is, etc. En een inkijkje in onze duurzame keuken.

Je koopt ‘m vanaf 19 mei 2020 voor €14,95 in winkels als AKO en Bruna of online: vtverbouwen keuken special.

Duurzame keuken jaren 30 huis

Onze keuken staat ook in het tijdschrift, maar ik heb nog veel meer te vertellen. Daarom hier alle details over onze duurzame keuken.

duurzame keuken jaren 30 huis duurzame vloer marmoleum cocoa

Marmoleum vloer in de keuken

Onze keuken is deels in het oude jaren 30 huis, deels in de moderne Scandinavische houten aanbouw. We besloten om dit contrast juist extra te benadrukken met 2 kleuren keuken en 2 kleuren vloer. Op de hele benedenverdieping ligt Marmoleum, de eerste CO2-neutrale vloer ter wereld. In de Cocoa lijn zitten cacaoschillen, een restproduct van de Zaanse chocoladefabrikanten. Vlakbij zit de fabriek van Forbo, waar ze deze schillen nu in het Marmoleum verwerken. Via de site van fabrikant Forbo bestelden we gratis Marmoleum proefstalen, waar we uiteindelijk een keuze uit maakten.

In de lichte uitbouw kozen we voor Marmoleum in de kleur Chocolate Blues, in het jaren 30 deel Earl Grey Chocolate van dezelfde lijn. We zijn heel blij met de vloer. Hij voelt heerlijk aan je voeten, zeker in combinatie met de vloerverwarming. De kinderen spelen graag op de vloer. Door de bruine spikkel past ‘ie prachtig bij de granitovloer in de hal, met zo’n zelfde bruine spikkel. En je ziet er niet alles op, in tegenstelling tot een gladde gietvloer. Schoonmaken is een makkie: vegen of stofzuigen en 1x in de twee weken dweilen we met Monel, een speciaal schoonmaakmiddel.

De basis van de keuken komt van IKEA

Plaatmateriaal (houtsnippers vermengd met lijm) bevat VOS, ofwel Vluchtige Organische Stoffen zoals Formaldehyde. Het liefst wilden we daarom een tweedehands keuken, dan zijn deze stoffen al vervlogen. Of een op maat gemaakte keuken van massief hout of bamboe. Het eerste was niet haalbaar qua zoektocht en tijd, er was geen keuken en de verbouwing ging in zo’n snel tempo dat ik niet kon vinden wat ik zocht. Het tweede zat er niet in qua budget.

Het binnenwerk is nu van IKEA. Niet perfect qua duurzaamheid, maar het is qua plaatmateriaal en scharnieren vergelijkbaar met veel merken op de meubelboulevard alleen een stuk budgetvriendelijker. Dat gaf ons ruimte om voor de deurtjes wel duurzame opties te kiezen.

Bamboe keuken van KOAK

De donkere frontjes zijn van massief bamboe en gemaakt door KOAK in Abbenbroek. Zij maken frontjes op maat voor IKEA keukens van massief eiken en bamboe. Ik schreef eerder een apart blog over onze bamboe keuken, waar je ook kunt lezen hoe ze zijn gemaakt en hoe je ze besteld.

We zijn erg blij met deze deurtjes, ze zijn lekker stevig en passen prachtig bij de rest. Ook het bestellen, bezorgen en installeren ging goed.

duurzame keuken jaren 30 huis reform cph keuken

Pistache keuken van Reform CPH

Al jaren droom ik van een originele Piet Zwart keuken van Bruynzeel uit de jaren 30. Die keuken was revolutionair qua looks en indeling, het is de basis voor hoe onze keukens er nu nog steeds uit zien. En die mintgroene kleur…

Voor opknappen hadden we helaas geen tijd, maar de kleur waar ik al jaren van droom is er nu toch. Ook Reform CPH maakt forntjes op maat voor IKEA keukens, wij hebben de Reform CPH Basis. Je kunt via de site stalen bestellen, deze kosten worden in mindering gebracht als je uiteindelijke besteld.

Onze Pistachio kleur is geen standaardkleur, maar het moest die kleur worden als ode aan Piet Zwart. Tegen een kleine meerprijs kunnen de Reform CPH keukens gemaakt worden in alle furniture linoleum kleuren. Waarvan je dan weer gratis stalen kunt aanvragen bij Forbo. Het bestelproces is vergelijkbaar als bij KOAK, je mailt jouw IKEA tekeningen, zij maken een offerte en je kunt bestellen. Ook hier ging levering en installeren perfect!

duurzame keuken jaren 30 huis duurzaam aanrechtblad

Het aanrechtblad is een compromis

We hebben prachtige opties gezien. Zoals het gerecycled kunsstof met terrazzo look van Durat Palace (zie hierboven op de foto). Helaas was dat te kostbaar zo aan het einde van onze verbouwing. Ook een bamboe aanrechtblad is duurzaam en mooi. Maar dat vonden we teveel concurreren met de bamboe keukenkastjes en de houten aanbouw. Daarom hebben we uiteindelijk gekozen voor een composiet blad op maat gemaakt door een partij in de buurt.

Composiet kan veel hebben en blijft lang mooi, dat maakt het voor ons een relatief duurzame keuze. Maar het wordt verlijmd met heftige stoffen, die de eerste week ook in ons huis goed te ruiken waren. Het is geen perfecte keuze, maar binnen onze mogelijkheden wel de keuze die we maakten.

Inductie fornuis van SMEG

Naast de mintgroene Piet Zwart keuken droom ik al jaren van een echt fornuis. Zo’n groot, zwart, zwaar ding. Maar… wij zijn met ons jaren 30 huis van het gas af, dus kon dat wel?

Nou hoera, er bestaan dus prachtige inductiefornuizen van SMEG. Ik vind het een extra tof statement: zo’n traditioneel ontwerp, maar dan helemaal klaar voor de toekomst en koken met een stekker. Wij hebben de SMEG TR90IBL9 en de afzuigkap is KT90BLE. Het kookt heerlijk, één keer pannenkoeken bakken en ik was gewend. We moesten wel wat nieuwe pannen aanschaffen, maar dat was geen straf. Deze pannen van Green Pan passen perfect.

duurzame keuken jaren 30 huis duurzame apparatuur vaatwasser
duurzame keuken jaren 30 huis duurzame apparatuur koelkast

A+++ koelkast en vaatwasser van Siemens

Een A-label lijkt al heel wat, maar is voor veel apparatuur het slechtste verkrijgbaar op de markt. Een A+ koelkast gebruikt nog altijd 2 keer zoveel stroom als een koelkast met 3 plusjes. Raar toch? Wij kozen daarom voor A+++, dat is het beste label op de huidige markt. Dit is een hele belangrijke keuze, want hoeveel stroom jij dagelijks gebruikt, maakt iedere dag weer een verschil.

Voor de apparatuur ben ik bij Inspiratiehuis 20|20 geweest in Hoofddorp. Hier kun je alle apparatuur van Bosch, Siemens, Gaggenau en NEFF in het echt bekijken. Ze verkopen zelf geen apparatuur, maar ze kunnen je wel alles vertellen. Wij kozen uiteindelijk voor een koelvriescombinatie KI86SHD40 en vaatwasser SX858D36TE van Siemens.

duurzame keuken jaren 30 huis quooker

Hot topic: wel of geen Quooker?

In de vtverbouwen keuken special schrijf ik er meer over: is een Quooker of andere kokendwaterkraan nu wel of niet duurzaam? Meestal niet. Hij verbruikt namelijk de hele dag stroom, ook als jij ergens anders aan het werk bent. Maar ik werk vanuit huis, drink veel thee en ik kookte altijd teveel theewater in de waterkoker (dat is pas echt niet duurzaam: water verwarmen wat je niet drinkt), dus we hebben hier gekozen voor comfort. Ook hoefden we daardoor geen warmwaterleiding naar de keuken te leggen. Wij hebben de Quooker COMBI 22 in zwart.

Afneembare duurzame muurverf

Op de wanden zit duurzame afneembare muurverf in RAL 9016 van Ecotec. Nadat ik pompoensoep had gepureerd kon ik de verf goed testen: hij blijft goed zitten en de oranje vlekken zijn weg.

duurzame keuken jaren 30 huis verlichting led

Een goed lichtplan

Goed licht is belangrijk, maar niet altijd hoeft altijd aan te staan. Kies dus voor diverse lichtpunten die je los van elkaar kunt aanzetten. Wij hebben spots aan het plafond, die het aanrecht uitlichten. Dan 2 wandlampen voor als je op het aanrecht aan het werk bent. De afzuigkap heeft een lamp. En dan boven het keukeneiland nog 2 lampen als sfeerverlichting en die we in de ochtend gebruiken als we brood smeren.

Let erop dat je armaturen geschikt zijn voor ledlampen. Wij hebben lampen van het Zweedse Ifö, al meer dan 100 jaar maken zij lampen van Zweedse klei. De wandverlichting is lamp Ohm 140/115 LED en de hanglampen heten Klara.

duurzame keuken jaren 30 huis bakeliet stopcontact

En nog de jaren 30 details

Die eigenlijk veel te belangrijk zijn om onderaan dit artikel te eindigen. Juist die details die je iedere dag ziet mogen wat mij betreft opvallen, zoals stopcontacten en deurkleinken. Wij hebben daarom gekozen voor bakeliet stopcontacten en schakelmateriaal van De Oude Schakelaar. En jaren 30 deurbeslag van De Oude Deurklink. Meerdere malen per dag denk ik: yes, blij dat we die details hebben toegevoegd.

Alle facts op een rij:

Bamboe keukenfrontjes prijs op aanvraag (koakdesign.com). Mintgroene keukenfrontjes bekleed met furniture linoleum in kleur Pistache, prijs op aanvraag (reformcph.com). Marmoleum vloer in Earl Grey Chocolate en Chocolate Blues, adviesprijs per m2: 43,95 (forbo.com). Koelvriescombinatie KI86SHD40 met energielabel A+++, adviesprijs € 999,-, vaatwasser SX858D36TE met energielabel A+++, prijs op aanvraag (Siemens). Quooker COMBI 22 in zwart, vanaf € 1.437,- (Quooker). Inductiefornuis TR90IBL9 € 2269,- afzuigkap KT90BLE € 679,- (smeg.nl). Wandverlichting Ohm 140/115 LED porselein €203,-, hanglamp Klara porselein en glas € 238,- (ifoelectric.com), jaren 30 bakeliet stopcontact en schakelmateriaal op maat, vanaf € 14,50 (deoudeschakelaar.nl). Duurzame afwasbare muurverf in RAL 9016 van Ecotec, per 0,9 liter € 32,50 (eco-bouwmaterialen.nl). Keramische pannen, Mayflower set vanaf € 149,99 (Greenpan.nl). Jaren 30 deurklink €27,50 (deoudedeurklink.nl). Overig privébezit.

Related Articles

11 comments

Lize 20 mei 2020 - 09:11

Bedankt voor dit prachtige blog met alle fijne tips! Daar ga ik heel veel aan hebben als wij over een tijd onze keuken gaan verbouwen. En ook fijn dat je jullie ‘compromis’ keuzes uitlegt, het blijft toch steeds een wens/budget puzzel…

Reply
Laura 20 mei 2020 - 09:17

Ja precies. Perfect is niet gelukt, maar dit was voor ons nu de best mogelijke optie. Uiteindelijk maak je het grootste verschil in hoe je je keuken gebruikt. Bijvoorbeeld door minder/geen vlees te eten. Maar we hebben ons best gedaan een zo inspirerend mogelijke duurzame keuken te maken.

Reply
Maarten 7 juni 2020 - 14:49

Een waterkoker verbruikt 3 minuten lang 2200 Watt. Dit kost per keer ongeveer 2 eurocent. Per jaar kun je denken aan €25. De stilstaand water kosten van een qooker zijn +- 70 euro per jaar. Als er iets niet duurzaam is dan is het wel een qooker.

Reply
Laura 9 juni 2020 - 11:07

Hi Maarten, dank voor je bericht. Je hebt gelijk dat een Quooker vaak niet de duurzaamste keuze is. In de keuken special van vtwonen waar ik in dit artikel verwijs beschrijf ik dat ook. En in mijn artikel hier zeg ik het ook. Maar als ik uitga van jouw rekensom, ga je er vanuit dat ik 3,4 keer per dag een waterkoker aanzet. Dat is in mijn geval overdag al zeker het dubbele in verband met thuis werken, geen koffie en wel veel thee drinken. Dan nog eten koken en in de avond nog een paar koppen thee… Vandaar dat wij toch voor een kokendwaterkraan met goed geisoleerd vat hebben gekozen. Als je hier meer over wil lezen is dit wellicht interessant: https://www.installatie.nl/blogs/lars-mag-ik-een-quooker/

Reply
Liesbeth 19 november 2020 - 16:24

Die Marmoleum vloer is super mooi en je hebt een mooie keuze gemaakt in kleuren 🙂 Komt bij ons zeker ook in aanmerking voor onze verbouwing. Wat ik me nog afvroeg is in welke uitvoering dit precies komt (op rok? in tegels?) en of je dat zelf kan plaatsen of toch beter overlaat aan experts?

Reply
Laura 19 november 2020 - 17:09

deze is op rol en hebben we laten leggen. Dit kun je niet zelf, het komt zo nauw om dit glad te doen, met name de laag egaline die eronder zit. Je kunt inderdaad ook tegels leggen, die kun je volgens mij wel zelf doen.

Reply
Hanna Schouten 7 april 2021 - 10:56

Wat een prachtige keuken Laura! Hoe bevalt het bamboo bij jou? Merk je dat het materiaal reageert op / beschadigd door bijvoorbeeld de warmte van de afwasmachine?

Reply
Laura 19 april 2021 - 16:10

Hi Hanna, dank voor je bericht! De keuken zit er nu 1,5 jaar in en alles ziet er nog prachtig uit. Het is massief, dus vervormen is denk ik bijna onmogelijk?

Reply
Lize 14 juli 2021 - 07:56

Hoi Laura, ben ik weer 🙂 Nu volop bezig met de inrichting van ons nieuwbouwhuis, en weer geldt: ik spiek vaak op je blog om te kijken welke keuzes je gemaakt hebt! Qua vloer gaan we beneden ook voor de Eral Grey Chocolate 😀 voor boven ben ik aan het speuren naar een iets goedkoper alternatief, kurk of misschien eco laminaat (schijnt er te zijn, ga ik nog verder uitzoeken). Ben jij in je zoektocht al eco raambekleding tegengekomen? Dat valt me echt nog niet mee, zou het liefst biokatoen ofzo willen maar dat is nauwelijks te vinden. Verder zijn er ook gordijnen van gerecycled plastic, maar ja, dan hebben we nog steeds plastic in huis, ool al is het dan gerecycled… Mocht je tips hebben, dan hoor ik het graag!

Reply
Laura en James 14 juli 2021 - 10:28

He Lotte, dat klopt, dat is er weinig. Dat komt o.a. omdat katoen snel verkleurd en dat is dan ook weer niet zo duurzaam. Plus: je wil vaak graag verduisterende eigenschappen en dat is ook weer lastig met katoen of linnen. Wij hebben nu katoen (niet bio) velours gordijnen van IKEA boven. Redelijk verduisterend en toch katoen. Veel velours is polyester, dus daarom bewust voor deze gekozen. Er zijn wel mooie linnen gordijnen, bijvoorbeeld van By Molle. Maar dit hebben dus een andere functie. En House of Happiness heeft ook veel duurzame stoffen. Ik begrijp wat je zegt over gerecycled plastic, maar polyester gordijnen zijn wel kleurvaster plus je wast ze relatief weinig, dus is de belasting ook minder.

Reply
Lize 23 juli 2021 - 13:20

Hoi Laura, bedankt voor je antwoord! Ik ga speuren 🙂

Reply

Leave a Comment