Een alternatief voor de plastic broodzak

Plastic. Bah.

Maar heel eerlijk? Het is nog volop aanwezig in mijn huishouden.

En dan met name in de keuken. Veel lekkers komt nou eenmaal voorverpakt in plastic. Zelfs zo’n heerlijk geurend brood van de bakker.

James is net zo’n broodmonster als z’n vader. Heel Nederland is er trouwens dol op: Nederlanderse huishoudens eten gemiddeld een brood per dag. Dat zijn dus 365 plastic broodzakken per jaar.

Als er weer een brood verslonden is, scheiden we natuurlijk braaf ons afval. Maar zou het niet beter zijn als we die plastic zakken niet nodig hadden?

Is er een alternatief voor plastic broodzakken?

Het blijkt een korte zoektocht: JA!

Een herbruikbare broodzak van katoen bijvoorbeeld. Bag-again maakt broodzakken van biologisch katoen. De stof is GOTS-gecertificeerd. Dat betekent dat er controle is op de arbeidsomstandigheden en het productieproces. Het resultaat: een katoenen broodzak zonder schadelijke stoffen én op een eerlijke manier gemaakt.

Ik bestelde een grote broodzak van biologisch katoen en een kleiner exemplaar. Ik ben klaar voor de test.

Alternatief voor plastic broodzak: biologisch katoenen herbruikbare broodzak van bag-again | www.lauraenjames.comDaar sta je dan, met je biologische broodzak bij de bakker

Ik moest best een drempel over om eerlijk te zijn. Eerst moet je eraan denken om die zak mee te nemen en tja, het is toch anders dan anders. Gewoontedier.

Maar goed, de eerste stap is gezet. Ik sta bij de bakker met mijn 2 broodzakken. In de grote past een heel brood, zeg formaat supermarktbrood. In de kleine een halfje of bijvoorbeeld een speltbrood, die zijn meestal wat kleiner.

Ik doe mijn bestelling en zeg daarna: “Ik wil graag minder plastic afval, dus zou je de broden in deze stoffen tassen kunnen doen.”

“Ja hoor”, antwoord het meisje achter de toonbank.

Oh. Dat viel mee. Ik ben niet uitgelachen en ze vond het ook geen rare vraag. “Deze katoenen zakken heb ik nog nooit gezien. Maar steeds meer mensen nemen hun oude plastic broodzakken mee, zodat ze die kunnen hergebruiken.”

Blij verlaat ik de bakker. Met heerlijk vers brood en een goed gevoel.

Bijkomend voordeel: Het voelt luxe om je versgebakken brood in stoffen tassen mee te nemen. Het ziet er veel chiquer uit dan zo’n dun plastic zakje.

Kun je zo’n katoenen broodzak ook bij de supermarkt gebruiken?

Goeie vraag. Daar ben ik ook benieuwd naar. De bakker is namelijk al dicht als ik klaar ben met werken, dus wij eten regelmatig supermarktbrood.

Dus daar gaan we weer, mijn broodzakken en ik. Ik zie dat ons lievelingsbrood net is afgebakken en vraag aan het broodmeisje of ze er één voor me in wil pakken.

“Ja hoor”, zegt ze vrolijk. En ze plakt de sticker voorzichtig op de zak.

Ook zij heeft deze katoenen exemplaren nog nooit gezien: “Mag ik vragen waarom u deze gebruikt?” Als ik uitleg dat ik minder plastic wil gebruiken, zegt ze: “Oh, wat goed van u!”

De dame bij de kassa heeft een groot vraagteken boven haar hoofd, maar scant de katoenen zak zonder te vragen.

Dus het antwoord is ja: Ook in de Albert Heijn kun je plastic besparen door je brood in een katoenen broodzak mee te nemen.

Wel een kleine kanttekening. Bij de bakker liggen de broden nog zonder verpakking op de planken. Bij de supermarkt moet je het geluk hebben dat de broden nog niet zijn ingepakt. Want eenmaal voorzien van plastic zak, valt er natuurlijk niets meer te besparen.

Goh. En blijft je brood een beetje vers in zo’n zak?

Ja hoor, net zo lang als in een gewone plastic zak. Gesneden brood blijft gemiddeld 1 à 2 dagen vers in een bag-again broodzak. Ongesneden brood nog langer. Ik heb het getest en ja hoor, ik merk geen verschil.

Als je je brood langer wil bewaren kun je het in een afgesloten trommel doen. Wat ook goed werkt: leg er een theedoek overheen, als extra beschermlaagje.

Als je geen brood per dag verorbert, kun je er ook voor kiezen om je gehele brood meteen na aankoop in te vriezen. Haal elke dag het aantal sneetjes uit dat je nodig hebt. Et voilà.

En dat invriezen, kan dat gewoon in die broodzak?

Ja, dat kan zeker. Als het verse brood direct na aankoop wordt ingevroren, blijft het in de vriezer 2 tot 3 weken goed.

Moet ik verder nog wat weten?

Nou ja zeg, ik was hier al overtuigd.

Jij nog niet? Hier nog wat antwoorden op veelgestelde vragen:

  • Ja, je kunt een bag-again broodzak wassen op lage temperaturen.
  • Nee, dat wassen hoeft niet na ieder gebruikt. Je schudt de kruimels eruit en gebruikt hem opnieuw.
  • Ja, de broodzak krimpt wat als je ‘m wast. Het is een puur, zo onbewerkt mogelijk product. Daarom kan hij door het wassen ook wat van structuur veranderen. Mooi juist én zo duurzaam mogelijk.

En praktisch: Hoe regel ik die katoenen broodzakken?

Mijn exemplaren zijn van bag-again. Je kunt de broodzakken kopen in hun webshop.

Ik heb nu 1 grote en 1 kleine. Ik ga nog 3 grote en 1 kleine bijbestellen. Zo kan ik een voorraadje brood van de bakker aanleggen in de vriezer. Veel lekkerder ook, dan die van de supermarkt.

En als je toch bezig bent: Ik schreef laatst een artikel over hoe je 6.000 plastic boterhamzakjes kunt besparen. Zo.

Update na 3 maanden

Ik was er een beetje bang voor: ik schrijf een mooie blog en daarna belanden de broodzakken ongebruikt in de kast. Maar nee hoor, ze gaan standaard mee naar met boodschappen doen.

De bakker herkent me inmiddels aan de zakken: ‘Bevalt het nog steeds goed?’ En andere klanten zijn ook geïnteresseerd en benieuwd hoe het werkt.

Ik heb de zakken inmiddels één keer gewassen. Vaker is niet nodig, als je de kruimels goed uitschudt na gebruik. H

et enige probleem: soms red ik het door de openingstijden niet om naar de bakker te gaan. Ik neem de katoenen broodzakken wel mee naar de supermarkt, maar daar is het brood vaak al ingepakt. Dan ontkom ik niet aan een brood in plastic.

Conclusie: een echte aanrader. Als ik zo doorga, bespaar ik minimaal 200 plastic broodzakken per jaar. En ik blijf erbij, uit zo’n mooie katoenen zak smaakt je verse brood nog lekkerder!

 

 

Published On: 2 september 2016Categories: duurzame lifestyleTags: