Kleding verkopen via Instagram in 10 stappen

by Laura
verkopen via Instagram: thema wit

Binnen 4 dagen 60% van je oude spullen verkopen? Dat deed ik via Instagram en ik verdiende ruim 400 euro.

Zo, dat ruimt lekker op. Zakken zomerkleding, lieve babyspullen en een stapel boeken uit de kast. Ik gebruik de spullen niet meer of James is eruit gegroeid. Maar ze zijn allemaal nog prima. Ik heb al eerder kleding verkocht via Marktplaats, maar dat was niet zo’n succes. Heen- en weer gemail, bieders die niet meer reageerden en uiteindelijk verkocht ik maar een klein deel.

Verkopen via Instagram werkte wel: Ik zette 110 items online en heb inmiddels 65 items verkocht. In totaal verdiende ik ruim 400 euro. Dat kun jij ook, met de volgende 10 stappen:

Stap 1 – Kies waar je gaat verkopen: op een apart account of via Stories

Veel Instagrammers hebben een trouwe band met hun volgers. Jammer als je die kwijt raakt door jouw online uitverkoop. Ik opende daarom een apart account om mijn spullen te verkopen.

Tegenwoordig kun je ook via Stories verkopen, dan gaat het snel ‘voorbij’ en is het minder storend voor je vaste volgers. Voordeel: al je bestaande volgers zien je sale voorbij komen. Nadelen: na 24 uur verdwijnt het uit de timeline, je kunt er wel een hoogtepunt van maken, maar daar komen mensen minder makkelijk. En: als je veel wil verkopen, kan het je alsnog volgers kosten.

Stap 2 – Stel spelregels op

Voorkom misverstanden en vermeld duidelijk onder welke voorwaarden je verkoopt. Bij een apart account kun je het in je profiel zetten. Als je verkoopt via Stories deel je dit als eerste foto.

  • Vaste prijs of bieden.
  • Indien mensen mogen bieden: tot wanneer.
  • Prijzen inclusief of exclusief verzenden.
  • Mogen mensen het ook op komen halen en waar dan?

Stap 3 – Maak duidelijke foto’s

Maak de foto’s overdag tegen een lichte, rustige achtergrond. Ik fotografeerde alles met mijn iPhone op een witte achtergrond, waardoor mijn hele Instagramshop fris oogt. Ik maakte 1 foto per item, alleen bij bijzondere prints of details een extra foto. Oja, ik zie dingen graag ‘op kleur’ en heb alle items dus ook in die volgorde gefotografeerd. Misschien kun je ook een thema toevoegen, dat maakt het nog leuker voor je followers. Verkoop de ene week al je babykleding, de week erna je interieuritems.

Wil je eerst je kast echt goed opruimen? Doe dan mee aan mijn cursus Capsule Wardrobe samenstellen. In 30 dagen naar een kledingkast met slechts 30 items en toch altijd wat om aan te trekken. Kun je de rest mooi verkopen 😉

Stap 4 – Maak je beschrijvingen

Ik typ liever op mijn laptop dan op mijn mobiel. Als je veel te vertellen hebt, is het lekkerder om in Word of je mailprogramma te typen en dit straks te kopiëren naar Instagram. Bij kleding beschrijf je het item: maat, merk, kleur, materiaal, staat en eventueel een stylingtip. Vermeld of een item door de brievenbus past.

Stap 5 – Upload de foto’s op je Instagramaccount

Log in op je ‘shopaccount’ en upload al je eerste foto. Voeg je tekst toe en delen maar. Vaak kun je onder de foto bieden of als je een vraagprijs hebt, is het item verkocht aan de eerste die VERKOCHT onder de foto typt.

Als je in Stories verkoopt, is het handig om bij ieder item een vragensticker toe te voegen, waarin mensen mogen bieden of VERKOCHT mogen typen. Zeker wanneer je veel volgers hebt of meer dan 5 items verkoopt, anders verdwaal je meteen in alle DM’s. Zo kun je het per foto makkelijk terugzoeken.

Stap 6 – Voeg hashtags toe

Deel je foto’s op je tijdlijn? Voeg dan hashtags toe. Hashtags waar veel op gezocht wordt zijn: #instakoopjeshoek #instagramkoopjeshoek en #tekoop. Er zijn ook hashtags voor bepaalde items: voeg bij kinderkleding #instakoopjeshoekkids toe en bij babykleding #instakoopjeshoekbaby. Als je ook internationaal wil verzenden kun je ook #forsale en #instasale gebruiken.

Stap 7 – Promoot je shopaccount op je persoonlijke Instagramaccount

Don’t overdo it, maar je followers mogen best weten dat je een shop hebt geopend. Als ze jouw feed leuk vinden, vinden ze de spullen die je te koop hebt ook interessant. Deel een item uit je shop waar je trots op bent of maak een printscreen van een aantrekkelijk overzicht.

Tip: Ik verlootte een aantal spullen die ik zelf had gekregen of waar een klein vlekje op zat, onder iedereen die geboden had.

Stap 8 – Reageer op vragen, biedingen en mailtjes

Als je shop open is, let dan op vragen van followers en beantwoord ze zo snel mogelijk. Als het bieden is afgelopen, laat dan per item weten wie er heeft ‘gewonnen’. Tag ze en vraag of ze een mailtje sturen met hun Instagramnaam en adres. Daarop verstuurd ik een Tikkie. Als het geld binnen was, liet ik weten wanneer het op de post zou gaan.

Bij Stories kun je ze ook direct een DM sturen als antwoord op hun bod of VERKOCHT.

Tip: Vergeet de verzendkosten niet! Dat is vaak meer dan je denkt. Hoe graag je het ook zou willen: Die wintertrui past echt niet door de brievenbus…

Stap 9 – Verstuur de items uit je Instagramshop

Als het geld binnen is, verstuur de items dan zo snel mogelijk. Als het eens wat langer duurt, laat dat dan weten aan de bieder. Verpak de items netjes, ik schreef er een kaartje bij. Bewaar de verzendbewijzen van pakjes goed. Mocht er wat misgaan, dan kun je het pakje nog terugzoeken. Als het item is aangekomen bij de koper, kun je de foto uit je shop verwijderen. Zo blijft je shop overzichtelijk.

Stap 10 – Geniet van de blije reacties op Instagram

Een groot voordeel ten opzichte van Marktplaats: de meeste kopers ‘ken’ je al. Het is dus extra leuk om te zien dat je pakje is aangekomen en dat de ontvanger er blij mee is.

verkopen via instagram: thema groen blauwTot slot nog een paar facts over verkopen via Instagram:

  • Niet alles verkoopt even goed. Babykleertjes verkocht ik het makkelijkst, vooral James z’n ‘hipsterleggings’. Boeken ga ik in de toekomst via Bol.com verkopen en positiekleding verkocht ik beter via Marktplaats.
  • Je kunt inmiddels gelukkig met meerdere accounts tegelijk inloggen op Instagram. Hou wel de meldingen in de gaten. Wanneer je shop geopend is moet je dus regelmatig wisselen tussen je gewone en je shopaccount.
  • Let op: Het is best veel werk. Je kast opruimen, alles fotograferen, beschrijvingen maken… En als je spullen verkoopt, moet je weer aan de slag: Ik verstuurde 30 pakjes en ging daarvoor 6x naar het postkantoor en 2x naar een Kiala verzendpunt.
  • Het is het werk wel waard: Van de 31 Instagrammers is er maar 1 die haar bod niet ‘nakwam’. Je publiek is dus kleiner dan op Marktplaats, maar wel toegewijder.

Veel succes. Open jij ook een Instagramshop? Deel je link hieronder, ik ben benieuwd!

Op zoek naar meer fijne Instagramtips? Het boek Instaproof is mijn favoriet! In 15 stappen een Instaproof account, vol tips over hashtags, mooie foto’s maken en groeien met je account.

Beeld: www.lauraenjames.com

Related Articles

23 comments

Hippe babyleggings op Instagram | Laura en James 22 april 2015 - 09:54

[…] regelmatig nieuwe kleren voor hem uitzoeken. Dat doe ik het liefst via Instagram: tweedhands in de #instakoopjeshoek óf bij creatievelingen die zelf de leukste leggings en truien maken. Maar waar koop je nou die […]

Coeurblonde’s Monde | Shop uit onze kast! | Coeur Blonde 8 juli 2015 - 12:26

[…] je eigen spulletjes zagen we voorbij komen bij Laura van Lauraenjames.com. Op haar blog geeft ze handige tips over hoe je zelf een Instagram koopjeshoek […]

Nadine 18 maart 2016 - 15:45

Hee Laura, Ik wil je even laten weten dat ik je post erg leuk en inspirerend vind! dankjewel voor het delen! liefs Nadine

Laura 18 maart 2016 - 18:59

Wat lief Nadine, dankjewel!

Audrey 15 april 2016 - 11:52

Hoi,

Leuke post en bedankt voor je tips! Ik wil dit namelijk ook doen maar dan met brocante spulletjes aangezien ik er dozen vol van hebt.

Groet, Audrey

Laura 19 april 2016 - 13:13

Leuk Audrey, ben benieuwd naar je IG-winkel 🙂

Shalini 1 juni 2016 - 15:11

Hoi,

Super leuke post. Ik heb de meeste tips gebruikt voor mijn shopaccount. Ga vanaf zaterdag beginnen met posten, dus ben benieuwd wat er van komt.

Mijn IG- shopaccount is workit.earnit

Groetjes,

Shalini Jewlal

Laura en James 1 juni 2016 - 15:27

Wat leuk Shalina, veel succes met je shop!

Miriam Bel Hadj 4 september 2016 - 08:35

Hoi,
Leuke post ik heb veel tips gebruikt bedankt daarvoor.
Ik ben net begonnen om mijn zelfgemaakte sieraden te verkopen ook op etsy.com.
Mijn instagram account.
Hebbehebbedingetjesshop .

Groetjes van
Miriam

Laura 6 september 2016 - 08:44

Leuk Miriam, veel succes!

Simone 18 september 2016 - 14:11

Bedankt voor je tips. Ik verkoop op insta vintage merkleding voor dames. Mijn account is vintagesie1968

Inez 9 oktober 2016 - 17:13

Goed artikel, dankjewel!
Mijn account is kidsverkooppleintje

janique 17 oktober 2016 - 10:45

Leuk! Maar moet je er geen vergunning o.i.d. voor hebben? Wat zijn de ‘regels’ voor het verkopen van spullen op Instagram?

Laura 17 oktober 2016 - 10:55

Goede vraag Janique. Het is vergelijkbaar met inkomsten uit bv. Marktplaats. Het hangt er vanaf hoe serieus je het aanpakt. Af en toe je kast opruimen hoef je niet aan te geven. maar als je echt een shop opent, dan wel: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/werk_en_inkomen/interneteconomie/interneteconomie-deeleconomie

Cindy 4 november 2016 - 15:53

He Laura,
Jouw artikel heeft mij enorm geïnspireerd, de kleertjes van mijn meissie probeer ik te verkopen op joens_winkeltje.

Laura 4 november 2016 - 16:04

Wat leuk om te horen Cindy! Veel succes met de verkoop 🙂

Mirjam 4 november 2016 - 16:24

Na een verhuizing vond ik nog zelfgemaakt zacht spul, ik moest aan dit artikel denken, en besloot vast deel een op instagram te zetten, @zachtspulshop. Dank voor je inspiratie en duimen maar!

Laura 7 november 2016 - 09:37

Leuk Mirjam, veel succes met de verkoop!

Dayenne 9 december 2016 - 18:00

Thanks voor de tips! ik ben begonnen http://www.instagram.com/kekkekleertjes

Selien 27 januari 2017 - 11:35

Leuke post!

Ik heb het ook geprobeerd alleen wil het mij maar niet lukken :(.

En het lukt me maar niet te achterhalen hoe dat komt.

Maar we geven natuurlijk niet op!

Véronique Bijvoet 4 januari 2018 - 14:46

Wat een bruikbare tips. Ik wil binnenkort een shop beginnen via Instagram, en neem je tips mee. Als ik via Marktplaats iets heb verkocht en stuur het op laat ik de koper ook altijd weten dat het gepost is. Bij een pakket geef ik de koper ook het track & trace nummer door. Dan weten ze zeker dat het veilig is.
Nu nog een goede naam bedenken. Ik ga spullen verkopen voor katten liefhebbers. Spinnende groet Familie Snorhaar

Laura 7 januari 2018 - 09:28

Wat leuk om te horen, veel succes met je shop!

Mariska 27 januari 2018 - 08:44

Wat een goede tips! Ik ga mijn instashop Hipkraagje vanaf 1 feb actief doen!

Comments are closed.