Kleurtype: welke kleur spijkerbroek past bij jou?

by Laura
spijkerbroek zomertype lentetype herfsttype wintertype

Fijn als je je kleurtype kent, nu weet je in welke kleuren jij het beste tot je recht komt. Maar welke spijkerbroek past bij een lentetype, zomertype, herfsttype of wintertype?

In dit artikel gebruik ik voorbeelden van Armedangels. Als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief ontvang je tot 15 mei 2022 15% korting. Klik hier om naar de Armedangels webshop te gaan.


Weet je nog niet welk kleurtype je bent?

Alvast een snelle tip: kijk naar de diepte van je haarkleur. Heb je een lichte haarkleur? Dan is een lichte jeans vaak het mooist. Voor de middelkleuren een gemiddelde jeans, niet te licht en niet te donker. En bij donker haar een donkere jeans.

Welke jeans voor welk kleurtype?

Om de juiste kleur jeans te vinden, is het handig om een hulpmiddel te gebruiken zoals een kleurenwaaier of kleurenkaart. Het gaat er niet om dat je exact de kleur blauw uit jouw waaier vindt, maar dat je een stof vindt die mengt met jouw kleurenpalet. Dus leg je waaier of kaartje open op de stof en kijk of het een geheel vormt met de spijkerbroek.

spijkerbroek zo zie je welke jeans bij jouw kleurtype past
SILVAA denim short gemaakt van biologisch katoen in de kleur dark van Armedangels

Hierboven zie je bovenaan in het midden eerst de lentewaaier, dan met de klok mee de zomerwaaier, dan de herfstwaaier en dan de winter. Je ziet hier dat de koele zomer- en de winterwaaier het meest een geheel vormen met het blauw. De warme lente- en herfstwaaier zijn duidelijk een andere ‘kleurfamilie’.

Veel spijkerbroeken geschikt voor zomertypes

Zomertypes hebben ‘geluk’. Spijkerstof wordt geweven met een blauwe en een witte draad. Die kleuren samen geven veel jeans een koele, gedempte uitstraling. En dat maakt veel jeansstof dus perfect voor zomertypes.

SILVAA denim short gemaakt van biologisch katoen in de kleur dark van Armedangels

Geen zorgen als je geen zomertype bent

Sowieso is de kleurenanalyse geen wet die je moet volgen. Het is een hulpmiddel om beter te begrijpen waarom een kleur jou laat stralen en een andere kleur misschien minder voor je doet. Je bent altijd vrij om de kleuren te kiezen waar je je zelf prettig bij voelt. Meestal draag je spijkerstof als bottom: als broek of rok, dus niet direct aan je gezicht. Plus: jeans is een constante factor in het straatbeeld. We hebben met z’n allen ‘afgesproken’: een spijkerbroek kan altijd. Dus wees niet bang om trouw te blijven aan je lievelingsjeans, ook als je geen zomertype bent.

Spijkerbroeken voor zomertypes

Bijna alle spijkerbroeken werken goed voor jou. Veel jeans zijn bewerkt, waardoor er wassingen ontstaan. Deze bewerkingen zijn vaak belastend voor het milieu. Wil jij een broek met mooie slijtplekken? Kijk dan of dit op een milieuvriendelijke manier is gedaan, zoals met ozon. De kleuren die minder fijn werken zijn de hele donkere, diepe egale indigo broeken, dit is te zwaar. En broeken met een gelige wassing, dat is te warm.

spijkerbroek zomertype jeans
SILVAA denim short gemaakt van biologisch katoen in de kleur easy blue van Armedangels, deze broek is geschikt voor zomertypes

Spijkerbroeken voor herfsttypes

Voor herfsttypes heb je het liefst wat warmte in de jeans. Dat is op dit moment wat harder zoeken, maar ze zijn er wel. De broek heeft dan een gelige wassing, soms ook wel vintage wash genoemd. Als een broek goudkleurige of bruine stiksels heeft, helpt dat ook. Het lijkt een detail, maar dit verbindt de broek met andere warme kleuren in je outfit.

spijkerbroek herfsttype jeans
MAIRAA jeans gemaakt van biologisch katoen in de kleur moon stone blue van Armedangels, deze broek is geschikt voor herfsttypes

Spijkerbroeken voor wintertypes

Diep, donker en koel: daar mag je naar op zoek. Veel jeans hebben een wassing met lichtere plekken, voor jou werkt een egaal donkerblauw mooier. Armedangels heeft bijvoorbeeld de Rå lijn, dit is een egaal indigo blauw, zonder wassing. Wil je toch een lichtere broek? Maak dan een contrast met je kleding, dus draag een donkere of heldere kleur in je top erboven.

SILVAA denim short gemaakt van biologisch katoen in de kleur washed down black van Armedangels, deze broek is geschikt voor wintertypes

Spijkerbroeken voor lentetypes

De grootste valkuil voor lentetypes: broeken die te donker zijn of te gedempt. Het liefst heb je een helderblauw exemplaar, zonder al teveel lichte slijtplekken. Wat ook kan helpen: warme stiksels, bijvoorbeeld in een cognackleur. Dat trekt meer naar het lentepalet dan witte of blauwe stiksels. En ook een aanrader: een ongeverfde jeans, in een warme crème kleur. Dat is ook nog eens beter voor het milieu: katoen verven is een belastend proces.

SILVAA denim short gemaakt van biologisch katoen in de kleur undyed van Armedangels, deze broek is geschikt voor lentetypes, zie de bovenste waaier. Deze is ook geschikt voor herfsttypes, zie de waaier onder

In dit artikel gebruik ik voorbeelden van Armedangels. Als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief ontvang je tot 15 mei 2022 15% korting. Klik hier om naar de Armedangels webshop te gaan.

Related Articles

Leave a Comment