Review Ontdekkingsreis naar een duurzame wereld

In het voorjaar van 2014 werd ik moeder van James. Voor zijn geboorte koos ik al zoveel mogelijk voor duurzaam, nu vind ik dat nog belangrijker. En ik heb ontdekt dat het helemaal niet moeilijk is. Leuker zelfs, smakelijker, mooier.

Annouk Post is het met me eens en schreef er een boek over: Ontdekkingsreis naar een duurzame wereld. Ze noemt duurzaamheid de nieuwe luxe. In haar boek neemt ze je mee op ontdekkingsreis. Ze introduceert haar grote voorbeelden uit de mode, design, kunst, voeding en wetenschap.

Ontdekkingsreis naar een duurzame wereld door Annouk PostReview Ontdekkingsreis naar een duurzame wereld

Het boek is gedurfd vormgegeven: Ieder hoofdstuk begint met paginagrote afbeeldingen met daarbij flarden bijbehorende tekst. Daarna volgt de tekst van het hoofdstuk.

Het boek is ingedeeld in 6 hoofdstukken ofwel thema’s:

  • Voeding
  • Plezier hebben en genieten
  • Actie
  • Liefde
  • Communicatie
  • Wijsheid

De titels klinken misschien poëtisch, maar het boek is allerminst abstract. Achtergrondinformatie & feiten worden afgewisseld met veel, heel veel, inspirerende voorbeelden. En daar word ik blij van. Het laat zien hoeveel mogelijkheden er zijn om het anders te gaan doen. Duurzamer, leuker en mooier.

Een aantal voorbeelden uit Ontdekkingsreis naar een duurzame wereld:

  • De helft van al het geproduceerde voedsel komt op de vuilnisbelt terecht. Restaurant Instock bedacht een oplossing. Dagelijks halen ze met een elektrische wagen bij Albert Heijn en andere voedselproducenten eten op dat niet langer verkoopbaar is. Hier maken ze nieuwe gerechten van. Het menu verschilt dan ook van dag tot dag. Instock begon met een restaurant in Amsterdam, maar heeft nu ook een locatie in Den Haag en opent binnenkort in Utrecht.
  • Veel foodmerken, van koffie tot chocolade, proberen van het consumeren van hun product een ervaring van luxe te maken. Bijvoorbeeld door zorgvuldig uitgezochte ingrediënten en een mooie verpakking. Zo ook theemerk Lemon Poppy. Hun Çaj Mali, ofwel bergthee, wordt met de hand geplukt door Albanese dorpbewoners. De thee zit vol antioxidanten en ijzer.
  • De Slow Watch staat voor leef meer in het hier en nu. De wijzerplaat heeft 24 uur aan en laat zo de hele dag zien. De enige wijzer doet er een hele dag over om rond te gaan. Zo beleef je de voortgang van de dag bewuster.
  • Wist je dit al over Tony Chocolonely: de repen zijn verdeeld in ongelijke stukken, omdat het er in de cacaowereld ook niet eerlijk aan toe gaat. In West-Afrika, waar de meeste cacao vandaan komt, is nog altijd veel (kind)slavernij. De onderkant van de reep is de evenaar en van links naar rechts zie je daar Ivoorkust, Ghana, Togo, Benin, Nigeria en Kameroen.
  • Een ander product, maar met een vergelijkbare achtergrond is de Fair Phone. Achter onze smartphones gaat namelijk een wereld schuil vol milieuvervuiling, kinderarbeid, oorlogen met kindsoldaten en enorme bergen afval. De Fair Phone is nog niet 100% duurzaam, maar wel helemaal transparant. Bovendien kun je onderdelen los vervangen, waardoor je telefoon geen wegwerpproduct meer is.
  • In de kleding van duurzaam kledingmerk studio JUX zit een nummer. Dit correspondeert met een kleermaker op de website, zodat je hem of haar virtueel kunt ontmoeten.

Zes duurzame voorbeelden die nu al verkrijgbaar zijn op de markt. Het kan dus en op een prachtige, inspierende manier.

Ook 216 pagina’s lang mee op duurzame ontdekkingsreis? Ontdekkingsreis naar een duurzame wereld geschreven door Annouk Post, is vanaf nu te koop bij de Charlie + Mary webshop en concept store in Amsterdam. Vanaf 7 november bij conceptstores en design-winkels, op www.bol.com en op www.artezpress.artez.nl.

Published On: 24 oktober 2016Categories: duurzame lifestyleTags: , ,