Wat zit er in een kraampakket?

Hydrofiel, tepelkloof, matrasbeschermer…

Toen ik zwanger was van James leerde ik een hoop nieuwe woorden. Kraampakket was er één van. Het woord pakket klinkt vrij feestelijk. Maar van de enorme doos die ik van mijn zorgverzekeraar CZ ontving werd ik alles behalve blij.

Matrasbeschermers, onderleggers en sexy stretchbroekjes. Heb ik dit echt allemaal nodig?

Wat zit er in een kraampakket czWat zit er in een kraampakket?

In die grote doos van CZ vond ik:

  • Matrasbeschermer – die stop je tussen je hoeslaken en het matras vanaf ongeveer 3 weken voor je uitgerekende datum. Mochten je vliezen in bed breken, dan spaar je je matras.
  • Onderleggers en een kraammatras – om je matras te beschermen tijdens een thuisbevalling.
  • Handschoenen – voor de verloskundige tijdens een thuisbevalling.
  • Een steriele navelklem – een plastic klem voor het afklemmen van de navelstreng.
  • Compressen – om de navelstreng van je baby te verzorgen.
  • Alchohol – ontsmettingsmiddel voor het naveltje van je baby en om de thermometer schoon te maken.
  • Watten – om bijvoorbeeld de thermometer mee schoon te maken.
  • Steriele gazen – om een eventuele wond bij jou of de baby te verzorgen. Bijvoorbeeld wanneer je gehecht moet worden.
  • Kraamverband – dit is extra groot en dik maandverband voor tijdens de kraamtijd.
  • Stretchbroekjes – met deze netbroekjes hou je het kraamverband op z’n plaats.
  • Desinfecterende gel – om je handen te ontsmetten. En die van de verloskundige en kraamverzorgster.

Tot slot zitten er nog twee CZ cadeautjes bij: een katoenen badcape en een polyester ritselknuffel.

Is zo’n kraampakket gratis?

Nee, helaas. Een kraampakket zit niet in je basisverzekering.

Maar omdat ik aanvullend verzekerd ben bij CZ krijg je het pakket. Nou ja, krijgen. Je betaalt natuurlijk wel maandelijks extra premie. In ruil daarvoor krijg je een kraampakket en bijvoorbeeld een vergoeding voor zwangerschapsyoga.

Heb je alles nodig uit een kraampakket?

Nee, dat verschilt per persoon. Ik ben uiteindelijk in het ziekenhuis bevallen, dus dan blijven veel producten ongebruikt. Maar wat je precies nodig hebt weet je helaas niet van te voren.

Wat zit er in een kraampakket netbroekje

Op de achtergrond de CZ stretchbroekjes. Op de voorgrond wasbare netbroekjes uit het Dalalou pakket.

Is een gewoon kraampakket natuurlijk?

Nee, helaas. Het zijn allemaal standaard medische hulpmiddelen. Op de verpakking van de producten staan geen ingrediënten vermeld.

Als ik op zoektocht ga vind ik over het kraamverband dat het gevuld is met vocht opnemende fluffpulp. Wat? Fluffpulp blijkt een chemische gebleekte donspulp gemaakt van hout.

Ook het kraammatras is van fluffpulp, met als bovenzijde een comfortabele zachte plastic laag. De matrasbeschermer is van de kunsstof polyetheen met een papieren toplaag. En de stretchbroekjes van elastan.

Bij mijn tweede zwangerschap ging ik daarom op zoek naar een natuurlijk alternatief. En hoera, dat bestaat nog ook:

Het natuurlijk kraampakket van Dalalou

Dalalou is opgericht door Esmarel. Zij wil graag dat vrouwen zich kunnen omringen met fijne, duurzame, gifvrije, natuurlijke en liefdevolle producten. Ook tijdens je bevalling.

Daarom bedacht ze het Dalalou natuurlijk kraampakket. Een alternatief voor het standaard pakket, met zoveel mogelijk natuurlijke producten.

natuurlijk kraampakket DalalouWat zit er in een natuurlijk kraampakket van Dalalou?

Nou allereerst een heleboel zachte items van natuurlijke materialen. Fijn! En een groot verschil met het CZ-pakket wat vooral naar plastic ruikt.

Grotendeels lijkt de inhoud op een gewoon kraampakket, maar dan zijn de producten natuurlijk:

  • 3 pakken biologisch en chloorvrij kraamverband van Natracare – dit kraamverband is gemaakt van zacht biologisch katoen, vrij van chloor en plastic en 100% biologisch afbreekbaar. Hier zitten geen chemische en synthetische stoffen in verwerkt.
  • Biologische verbandwatten van BelNature – deze watten zijn gemaakt van 100% biologisch katoen.
  • Een latex cordring – dat klinkt bijna kinky, maar het is een zacht alternatief voor de grote plastic navelklem. Dat ziet er een stuk liever uit. En het is ook fijner voor je baby. Nog een pluspunt: het is ook makkelijker bij het omdoen van de luier. Een navelklem zit dan vaak in de weg en kan gaan irriteren. Allergisch voor latex? Vermeld dit bij je bestelling en je krijgt een non-latex variant.
  • Matrasbeschermer – hier is helaas nog geen natuurlijk alternatief voor. Daarom zit er een recyclebare plastic folie in het pakket die je alleen tijdens de bevalling gebruikt.
    Tip: leg vanaf ca. 37 weken een waterdichte molton of handdoeken tussen je hoeslaken en matras. De plastic matrasbeschermer uit het standaard kraampakket is erg zweterig. Daar was ik na een paar nachten wel klaar mee. James kwam uiteindelijk 10 dagen overtijd, dan had ik ruim 4 weken op een plasticje liggen zweten.
    Dus: voor de bevalling een molton of handdoeken. En tijdens de bevalling de plattic matrasbeschermer.
  • 10 onderleggers – de vulling is hier niet van fluffpulp, maar 100% ecologisch en biologisch afbreekbaar.
  • Twee wasbare netbroekjes van Carriwell – met deze netbroekjes hou je het kraamverband op z’n plaats. Je kunt ze tot ongeveer 10x wassen. Grote, oude onderbroeken zijn ook fijn om achter de hand te hebben.
  • Vloeibare handzeep van Petit & Jolie – mild en met natuurlijke ingrediënten. Een must, want je zult zien: je hebt nog nooit zo vaak je handen gewassen als in de eerste weken met een newborn.
  • Steriele gaasjes – van 100% katoen.
  • Biologische alchohol van Cruydhof –  bij de productie van de grondstoffen voor deze alchol en voor het vergistingsproces om er alcohol van te maken zijn geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Dat is bij gewone alcohol helaas wel het geval.
  • Heilwol van Popolini – dit wondermiddel is nog vrij onbekend bij het grote publiek, maar it works miracles. Het is wol met het wolvet erin, helend voor rode billen, je tepel en kleine wondjes. Vegan? Geef het even door en je krijgt een potje sheabutter in plaats van de heilwol.
  • Extra’s – zoals een mooie katoenen shopper, een digitaal magazine en verwencadeautjes van Kiind, Naty, Roo’bar, Modern Druids, Kaatje Katoen en meer.

Er zitten ook een aantal producten niet in:

  • Handschoenen – dat is een bewuste keuze. Je verloskundige neemt deze standaard mee, dus zelfs als je thuis bevalt zijn ze overbodig. De meeste kraampakketten bevatten geen handschoenen trouwens, die van CZ toevallig wel.
  • Desinfecterende gel – omdat de Gezondheidsraad het gebruik hiervan sinds eind 2016 afraadt. Het effect is onbewezen en desinfecterende gel kan ons zelfs vatbaarder maken voor ziekten. Het bestrijdt namelijk ook je goede bacteriën. Daarnaast kan het je lichaam ontregelen, bijvoorbeeld je bloeddruk of hormoonhuishouding. Niet gebruiken dus, water en zeep is voldoende.
    Als je echt iets wil desinfecteren, de thermometer bijvoorbeeld, gebruik dan de biologische alcohol.

Ik vind het Dalalou natuurlijk kraampakket prachtig en echt een enorme stap vooruit als je het vergelijkt met een standaard pakket. Ik ga in het ziekenhuis bevallen, maar zal veel spullen uit het pakket wel meenemen naar het ziekenhuis.

Wow, dat waren al ruim 1.100 woorden over het kraampakket. Maareh:

Wat zit er in een kraampakket?

Wat kies jij? Die plastic krokodil of een zacht alternatief?

Heb je nog meer kraampakket-tips?

Jazeker!

  • Wil jij ook een natuurlijk kraampakket? Het Dalalou pakket wordt helaas -nog- niet vergoed door je zorgverzekeraar. Maar je krijgt wel belastingaftrek op al je kraamkosten, inclusief dit pakket.
  • Ook al krijg je het niet vergoed van je zorgverzekeraar, vraag het toch. Hoe meer mensen het vragen, des te meer het bewustzijn groeit bij de zorgverzekeraars en het misschien in de toekomst wel vergoed wordt.
  • Heb je na de bevalling nog spullen over? Gooi ze niet weg, maar geef het door:
    • Vraag je verloskundige of zij het kan gebruiken.
    • Vraag je verloskundige of er een lokaal inzamelpunt is, bijvoorbeeld via de Voedselbank. Jouw spullen gaan dan naar aanstaande moeders met een klein budget.
    • Stuur het op naar Stichting Baby Hope voor kraamprojecten in Afrika, India, Zuid-Amerika en Oost-Europa. Doel is meer hygiëne tijdens bevallingen, zodat meer vrouwen hun pasgeboren baby’s levend en wel tegen zich aan kunnen drukken.
    • Stuur het op naar Stichting Proud MaMa voor een kraamkliniek in Gambia.

Tot slot

Ik hoop dat deze enorme lap tekst je niet ontmoedigd. Ik heb geprobeerd om zoveel mogelijk informatie bij elkaar te zetten, zodat je maar één keer een artikel over kraampakketten hoeft te lezen.

Bestel dat Dalalou natuurlijk kraampakket. En vertrouw erop dat je dan alles in huis hebt voor een natuurlijke bevalling.

Heb je toch nog vragen? Ik lees ze graag hieronder.

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Dalalou

Published On: 1 maart 2017Categories: natuurlijk zwangerTags: , , , , ,