Zo krijg je écht groene stroom

Heb jij een contract voor groene stroom? Mooi zo! En je bent niet de enige: 64% van de Nederlandse consumenten kiest voor groene stroom.

Maar…

Uit onderzoek blijkt dat slechts 45% duurzaam wordt opgewekt, waarvan 13,8% in Nederland.[1] Hoe zit dat? En hoe weet je of jouw groene stroom ook echt groen is?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Qurrent

Wat is groene stoom precies?

Groene stroom is een symbolische naam – de kleur van jouw stroom is niet letterlijk groen of grijs. Waar de elektriciteit vandaan komt, bepaalt de naam.

Onder groene stroom valt:

  • Zonne-energie, opgewekt door zonnepanelen
  • Windenergie, afkomstig van windmolens
  • Energie uit biomassa-installaties, zoals vergisters en afvalverbranders
  • Energie afkomstig van waterkrachtcentrales

Duurzame energiebronnen dragen minder bij aan klimaatverandering dan grijze bronnen. Wind, zon en water hebben nog een voordeel: ze raken niet op. Dit geldt trouwens ook voor biomassa – er is bijvoorbeeld genoeg gft-afval en mest in Nederland om hier energie van te maken. Bij biomassa is de mate van duurzaamheid wel afhankelijk van wat én hoe het verbrand wordt.

Daarnaast kun je nog kijken waar je stroom wordt opgewekt

Steeds meer groene energieleveranciers leveren 100% Nederlandse groene stroom. Als je daarvoor kiest draag je direct bij aan de verduurzaming van ons land. Hard nodig, want Nederland loopt achter. We zijn na Luxemburg de hekkensluiter van de EU, als het gaat om de productie van duurzame energie.[2]

En wat is grijze stroom dan?

Die wordt opgewekt in:

  • kolencentrales
  • gascentrales
  • kernreactoren

Grijze stroom wordt gemaakt met behulp van fossiele energiebronnen. Deze raken op. Daarnaast heeft kernenergie nog een extra groot nadeel: het radioactieve afval, wat nog tienduizenden jaren gevaarlijk is. Nu kernenergie gebruiken, betekent dat onze –achterachterachter-kleinkinderen nog met de rommel en mogelijke schadelijke effecten hiervan zitten.

Betaal ik nu voor groene of grijze stroom?

Dat kun je controleren op je stroometiket. Ik had geen idee dat het bestaat, maar zo’n stroometiket is dus superhandig. Het is bedacht door ACM (Autoriteit Consument & Markt), omdat er zoveel onduidelijkheid was over groene stroom.

Jouw energieleverancier stuurt je ieder jaar na 1 mei een stroometiket over het afgelopen jaar, als bijlage bij je jaarrekening. Hierop kun je precies zien of de geleverde stroom groen of grijs is. Je kunt het stroometiket ook op de website van je energieleverancier opzoeken. Op het stroometiket van Qurrent staat bijvoorbeeld dat 97% is opgewekt door windenergie, 3% door zonne-energie en 100% in Nederland.

Handig: bij Wise zie je alle stroometiketten van Nederlandse energieleveranciers op een rij. Links zie je de grijze, fossiele stroom en rechts de groene, duurzame stroom.

En komt er ook echt groene stroom uit mijn stopcontact?

Goede vraag. Dit is van twee dingen afhankelijk.

Allereerst: alle stroom die uit je stopcontact komt is een mix van groen en grijs

Tenzij je jouw complete energiebehoefte zelf opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen op je eigen dak. Je krijgt je electriciteit namelijk niet direct van je energieleverancier. Je energieleverancier levert aan de netbeheerder en deze levert de stroom weer aan jou. Maar: hoe meer mensen kiezen voor echt groene stroom, hoe groter het aandeel groene stroom uit je stopcontact. Dus als 100% van de Nederlandse consument voor groene stroom gaat, komt er straks 100% groene stroom uit je stopcontact.

Ten tweede: niet alle energieleveranciers verkopen groene stroom die echt 100% duurzaam is

Je las het al in de inleiding: 64% van de Nederlandse consumenten betaalt voor groene stroom, maar slechts 45% wordt duurzaam opgewekt. En maar 13,8% daarvan in Nederland. Er wordt dus steeds meer groene stroom geconsumeerd, maar maar weinig geproduceerd. Hoe kan dat?

Sommige grijze stroom wordt in Nederland als groen verkocht, dat heet sjoemelstroom

Dat gaat als volgt: als je groene stroom produceert krijg je daar certificaten voor: Garanties van Oorsprong, ofwel GvO’s. Die certificaten zijn niet 1 op 1 gekoppeld aan de electriciteit die is opgewekt. Met name in Noorwegen wordt heel veel groene stroom opgewekt in waterkrachtcentrales. Maar de Noren gebruiken de certificaten zelf niet. Nederlandse energieleveranciers die grijze stroom produceren kopen deze certificaten en plakken die op hun grijze stroom. Dat sjoemelen kost ongeveer een euro per huishouden per jaar. Hiermee lijkt de stroom groen, maar dat is niet zo.[3]

Poeh wat ingewikkeld. Ik wil gewoon groene stroom, hoe fix ik dat?

Ieder jaar doen de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en Wise samen onderzoek naar de duurzaamheid van Nederlandse stroomleveranciers. Fijn, want zij zoeken dus alles voor je uit. En je kunt meteen kijken of jouw energieleverancier écht groene stroom levert of vooral grijs.

Ieder jaar zijn er meer energieleveranciers in de groep Voorlopers. Deze 11 leveranciers zijn een goede keus als jij groene stroom belangrijk vindt. Ze zorgen er actief voor dat er steeds meer duurzame energie wordt geproduceerd.

Energieleverancier Qurrent scoort voor het vijfde jaar op een rij een 10. Hiermee is Qurrent de allergroenste stroomleverancier van Nederland. Extra bijzonder: alle stroom komt uit Nederland. En bij Qurrent ben je niet zomaar een klant, maar lid van de grootste energiecoöperatie van Nederland. Dat betekent dat je ook mag meebesissen. Bijvoorbeeld Wat doen we met het windpark over 25 jaar? en Welk nieuw project gaan we ondersteunen?

Kijk snel hoe groen jouw energieleverancier is

zo krijg je echt groene stroom qurrent

Een middenmoter of zelfs een achterblijver? Stap snel over naar een groene aanbieder. Op WISE vergelijk je groene leveranciers.

Echt doe het. Overstappen is eenvoudig. Laat je stem horen met je portemonnee: zo draag je straks dagelijks bij aan een duurzamer Nederland.

 

 

Bronnen:
[1] Consumentenbond – Onderzoek duurzaamheid Nederlandse stroomleveranciers 2018
[2] NOS – Klimaatdoel is haalbaar, maar Nederland zit nu nog in Europese achterhoede
[3] Wise – Wat is sjoemelstroom?
Published On: 27 november 2017Categories: duurzaam interieur, duurzame lifestyleTags: ,